Medicii vor să renunţe la eliberarea medicamentelor compensate

18 07 2008

de Claudia Marcu | 17 IULIE 2008

Medicii acuză „harababura provocată de noua listă de compensate”

Medicii vor să renunţe la eliberarea medicamentelor compensate

Moartea medicului din Timiş, ucis de fratele unei paciente, a determinat Colegiul Medicilor din România să anunţe măsuri radicale împotriva sistemului, pentru „apărarea onoarei profesiei şi profesioniştilor”. Una dintre acestea va fi decizia in corpore a medicilor de familie şi a medicilor specialişti de a denunţa contractele cu casele de asigurări de sănătate. Aceasta va însemna renunţarea la consultaţiile pacienţilor, precum şi la eliberarea de reţete compensate şi gratuite, susţine dr. Constantin Cârstea, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor din România. „Avem acest drept, pentru că este prevăzut în contractele încheiate. Probabil că medicii din spitale şi ambulatorii vor intra în grevă, pentru că ei sunt angajaţi ai sistemului.

Măsurile noastre vor bloca sistemul, dar trebuie să ne apărăm”, ne-a precizat dr.Constantin Cârstea.  Acesta susţine că uciderea medicului din Timiş a pornit de la harababura provocată de noua listă de compensate, care a intrat în aplicare în data de 15 iulie, fără ca personalul medical să intre oficial în posesia ei. „Trebuia să existe un răgaz de 30 de zile pentru implementarea noilor liste de medicamente compensate şi gratuite. Sunt unele medicamente care au trecut de pe lista B pe lista A, iar medicii nu pot risca să greşească pentru că plătesc din buzunar.

Doctorul care a fost ucis nu a făcut decât să amâne pacientul pentru a doua zi, din câte am înţeles”, a mai precizat dr.Constantin Cârstea. Totodată, preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof.dr.Vasile Astărăstoae, a afirmat că se va  trece la măsuri de un radicalism maxim, mergându-se până la „nesupunerea civică”. „S-a plătit cu viaţa pe o isterie colectivă. Nu mai putem cerşi mila publică şi nu mai acceptăm să fim batjocoriţi”, a declarat preşedintele CMR.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: