Card-uri pentru vizitarea Medicului Generalist(Irlanda)

7 09 2008

Anumite persoane din Irlanda care nu sunt eligibile pentru un card medical pot depune o cerere pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist (General Practitioner – GP) (medic de familie). Cardurile pentru vizitarea Medicului Generalist le permit persoanelor şi familiilor care sunt eligibile, să facă vizite la medicul de familie de care aparţin, în mod gratuit. O prezentare generală a serviciilor oferite de Medicul Generalist (medicul de familie) în Irlanda este disponibilă aici.

Vizitele făcute la medicii de familie nu sunt gratuite decât dacă deţineţi un card medical sau un Card pentru vizitarea medicului generalist. Pentru a depune o cerere pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist, trebuie să fişi rezident obişnuit al Irlandei. Adică, trebuie să locuiţi în prezent în Irlanda şi să intenţionaţi să continuaţi să locuiţi aici timp de un an. Puteţi citi mai multe informaţii despre dreptul la servicii de sănătate publică în Irlanda, aici. De asemenea, pentru a fi eligibil(ă) pentru un card, trebuie să îndepliniţi unele cerinţe specifice privind veniturile.

În situaţiile în care, de exemplu, o persoană suferă de o afecţiune permanentă care necesită un tratament medical sau vizite la medic în mod excepţional şi regulat, atunci Directorul pentru Servicii de Sănătate (Health Service Executive – HSE) poate acorda un card persoanei sau familiei respective chiar şi în cazul în care veniturile acestora sunt mai mari decât nivelul prevăzut în liniile directoare. De obicei, HSE va lua în calcul aceste cereri doar în cazul în care o afecţiune permanentă produce sau este probabil să conducă la dificultăţi financiare nejustificat de ridicate.

Cardul pentru vizite la Medicul Generalist este un card din plastic, având aproximativ aceeaşi dimensiune ca cea a unui card de credit. Pe acesta se menţionează numele/prenumele dumneavoastră complet, sexul, numele Medicului Generalist de care aparţineţi şi perioada de valabilitate a cardului.

Revizuirile privind Cardurile pentru vizitarea Medicului Generalist
De vreme ce fiecare Card pentru vizitarea Medicului Generalist este valabil pentru o perioadă individuală, fiecare solicitare este revizuită de-a lungul timpului. Principalul motiv pentru stabilirea de date de revizuire este acela privind posibilitatea schimbării nivelurilor veniturilor, a creşterii persoanelor aflate în întreţinere sau a apariţiei altor schimbări rezonabile de-a lungul timpului care ar putea afecta eligibilitatea. Datele de revizuire pentru Cardurile pentru vizitarea Medicului Generalist sunt, în mare, aceleaşi ca în situaţia card-urilor medicale.

Deţinerea unui Card pentru vizitarea Medicului Generalist vă permite afectuarea de vizite gratuite la Medicul Generalist de care aparţineţi. Nu orice medicamente prescrise în legătură cu vizita dumneavoastră la Medicul Generalist sunt gratuite. Însă, puteţi depune o cerere pentru a fi inclus(ă) în Schema de achitare a medicamentelor. Toate serviciile spitaliceşti acordate pacienţilor internaţi şi serviciile spitaliceşti acordate pacienţilor trataţi în ambulatoriu asociate unei afecţiuni sunt gratuite dar va trebui să achitaţi unele taxe de spitalizare.
Reguli

Eligibilitatea privind toate Card-urile pentru vizitarea Medicului Generalist face obiectul verificării veniturilor. Adică, veniturile dumneavoastră sunt evaluate de către Agenţia pentru Servicii de Sănătate (HSE), ca parte a procesului de depunere de cereri. Pentru a fi eligibil(ă) pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist, regulile sunt, în mare, aceleaşi ca în situaţia card-urilor medicale, cu excepţia faptului că cerinţele privind veniturile sunt cu 50% mai ridicate. În linii mari, veţi fi eligibil(ă) pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist dacă;

* veniturile combinate ale dumneavoastră şi ale partnerului (partenerei) dumneavoastră (dacă este cazul) au un nivel mai redus decât cel din liniile directoare cu privire la venituri, prevăzute în cele ce urmează, raportate la situaţia dumneavoastră;
* Agenţia pentru Servicii de Sănătate (HSE) hotărăşte că ar apărea dificultăţi financiare din cauza costurilor dumneavoastră din punct de vedere medical sau a altor situaţii excepţionale, chiar şi în cazul în care nivelul veniturilor dumneavoastră combinate este mai ridicat decât cel prevăzut în liniile directoare cu privire la venituri din cele ce urmează.

Dacă cererea dumneavoastră pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist este refuzată, veţi primi o scrisoare din partea Agenţiei pentru Servicii de Sănătate (HSE) în care se va menţiona acest lucru. În această scrisoare vor fi stipulate, de asemenea, motivele pentru care cererea dumneavoastră a fost refuzată. Puteţi face recurs privind această hotărâre solicitând biroului local de sănătate de care aparţineţi să revizuiască cererea dumneavoastră. În momentul în care solicitaţi o revizuire, trebuie să atrageţi atenţia asupra oricărei modificări de situaţie apărute din momentul înaintării cererii dumneavoastre iniţiale. În plus, este utilă includerea oricăror aspecte relevante care este posibil să fi fost omise.

În mod alternativ, puteţi înainta un apel la un Funcţionar responsabil cu apelurile (Appeals Officer) din cadrul Agenţiei pentru servicii de sănătate (HSE). În scrisoarea dumneavoastră de refuz vor fi precizate informaţii de contact.
Cheltuieli

Limitele cu privire la veniturile săptămânale (brute fără taxe şi deduceri de asigurare pe bază salarială – PRSI – Pay-Related Social Insurance) au fost actualizate ultima oară în data de 26 iunie 2006. Pentru a fi eligibil(ă) pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist, veniturile dumneavoastră trebuie să se cifreze, în mod normal, sub următoarele limite:

Linii directoare cu privire la venituri pentru Cardul pentru vizitarea Medicului Generalist

Categoria Sub 66 de ani 66-69 de ani
Celibatar(ă) care locuieşte singur(ă) €276 €302
Celibatar(ă) care locuieşte împreună cu familia €246 €260
Familie formată din cuplu căsătorit/părinte unic şi copii aflaţi în întreţinere €400 €447
Alocaţie pentru primii 2 copii cu vârste sub 16 ani €57 €57
Alocaţie pentru cel de-al treilea copil şi pentru următorii cu vârste sub 16 ani €61.50 €61.50
Alocaţie pentru primii 2 copii cu vârste peste 16 ani (fără venituri) €58.50 €58.50
Alocaţie pentru cel de-al treilea copil şi pentru următorii cu vârste peste 16 ani (fără venituri) €64 €64
Persoane aflate în întreţinere cu vârste peste 16 ani care urmează cursurile de zi ale unei instituţii de învăţământ de nivel trei fără bursă €117 €117

În cazul unui cuplu căsătorit în cadrul căruia unul dintre soţi are vârsta de peste 70 de ani, iar celălalt sub 70 de ani, soţul cu vârst sub 70 de ani va face obiectul liniilor directoare cu privire la venituri. În cazul cuplurilor cu vârste între 70-79 de ani, limita este de 895€. Pentru cuplurile căsătorite cu vârste de minimum 80 de ani, limita este de 940,50€.

Există, de asemenea, alocaţii pentru anumite cheltuieli suportate cu privire la costurile legate de creşterea copilului şi plata chiriei/ipotecii. Agenţia pentru Servicii de Sănătate (HSE) nu clarifica valoarea exactă a cheltuielilor legate de cazare şi de creşterea copilului. Unele exemple prelucrate cu privire la modul în care puteţi deveni eligibil(ă) pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist sunt disponibile aici.

Alocaţiile pentru cheltuielile de transport până la locul de muncă sunt evaluate conform cheltuielilor efective de transport în comun sau în funcţie de distanţă la 30 cenţi per milă (18 cenţi per km).
Cum depuneţi cererea
Pentru a depune o cerere pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist, utilizaţi acelaşi formular de cerere ca pentru un card medical. Simultan cu prelucrarea cererii dumneavoastră pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist, Agenţia pentru Servicii de Sănătate va evalua, de asemenea, dreptul dumneavoastră la un card medical complet.

Descărcaţi un formular de cerere pentru un Card pentru vizitarea Medicului Generalist şi pentru Card Medical, aici (pdf). Completaţi partea din formular care este aplicabilă în cazul dumneavoastră şi returnaţi-l la Biroul local de sănătate sau la Centrul medical de care aparţineţi. Amintiţi-vă să includeţi numărul dumneavoastră personal pentru servicii publice (PPS – şi pe cele ale persoanelor care se află în îngrijirea dumneavoastră) în momentul completării formularului.
Unde depuneţi cererea
Contactaţi Biroul Local de Sănătate de care aparţineţi pentru informaţii suplimentare cu privire la Card-urile pentru vizitarea Medicilor Generalişti. Formularele de cerere completate trebuie să fie returnate centrului local de sănătate sau Biroului de sănătate de care aparţineţi.

Mai multe detalii ……AICI

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: