Si medicii platesc CASS , nu-i asa ?

26 09 2008

OBLIGATIILE CONTRIBUABILILOR LA FONDUL NATIONAL UNIC DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE

In atentia persoanelor fizice care exercita profesii libere, sunt autorizate sa desfasoare activitati independente, realizeaza venituri din agricultura şi silvicultura precum şi celor care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, venituri din dividende şi dobanzi, venituri din drepturi de proprietate intelectuala sau alte tipuri de venituri supuse impozitului pe venit.

Casa de Asigurări de Sănătate Maramures , în temeiul art. 215 alin. 3 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sanatatii şi a Ordinului CNAS nr. 617/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice privind stabilirea documentelor justificative pentru dobandirea calitatii de asigurat, respectiv asigurat fara plata contributiei, precum şi pentru aplicarea masurilor de executare silita pentru incasarea sumelor datorate la Fondul national unic de asigurări sociale de sanatate,

Va aduce la cunostinta obligativitatea depunerii declaratiilor privind obligatiile de constituire şi plata la F.N.U.A.S.S. datorate de alte persoane decat cele care desfasoara activitate în baza unui contract individual de munca, conform anexei nr. 5 la Ordinul CNAS nr. 617/2007 sau consultand programul informatic pe care puteti sa-l accesati pe internet dand un click aici.

Persoanele care realizeaza venituri impozabile din activitati independente vireaza trimestrial contributia calculata la venitul estimat, pana la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru. În situatia în care venitul este sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara şi acesta este singurul venit asupra caruia se calculeaza contributia,  atunci   calculul se efectueaza la nivelul unui salariu de baza minim brut pe tara pe luna.

La finele anului diferentele ramase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anuala definitiva, se platesc în termen de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, perioada pentru care nu se calculeaza şi nu se datoreaza majorari de intarziere. Dupa expirarea celor 60 de zile, pentru sumele datorate şi ramase neachitate,  se percep majorari de intarziere conform procedurii instituite prin Codul de procedura fiscala.

În cazul perosanelor fizice neautorizate, reaminitim ca acestea au obligativitatea platii contirbutiei la fondul FUNAS lunar, pana cel mai tarziu în data de 25 a lunii urmatoare pentru contributia lunii curente.

Sursa : CASA ASIGURARI SANATATE MARAMURES

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: