Medicul si pacientul migreaza din sistemul care-i nemultumeste!

30 09 2008

Medicul si pacientul migreaza din sistemul care-i nemultumeste!
Interviu cu Prof. dr. Otmar Kloiber, secretarul general al World Medical Association (WMA)

Realizat de Alexandra Manaila

Migratia medicilor, discutata la Adunarea Organizatiilor Profesionale Medicale din Europa Centrala si de Sud-Est (ZEVA), care a avut loc pe 12 septembrie 2008, la Caransebes, starneste mari ingrijorari. Prof. dr. Otmar Kloiber, secretarul general al World Medical Association (WMA), prezent la acest eveniment a tras un puternic semnal de alarma privind fenomenul migrarii.
La ora actuala, toate tarile din lumea intreaga se confrunta cu migrarea medicilor, fie ca este vorba despre plecarea acestora din zonele rurale spre cele urbane, din tara respectiva spre meleaguri straine, fie despre migrarea spre alte profesii. Despre implicatiile acestui fenomen am discutat cu prof. dr. Otmar Klober, secretarul general al World Medical Association.

-Incotro pleaca doctorii?
-Un numar mare de medici din est vin sa lucreze in Germania, iar un alt numar de medici din Germania pleaca spre tarile nordice. China si India exporta medici catre tarile mai bogate. Doctorii din Canada se indreapta spre SUA. Observam o migrare foarte mare din Europa si Asia catre Canada si SUA. Din Africa de Sud doctorii vin spre Europa, SUA si Noua Zeelanda.

-Motivele emigrarii doctorilor sunt universal valabile?
-Sunt multe motive pentru care medicii migreaza, dar doua sunt principale si se regasesc peste tot in lume: conditii de munca si trai mai bune si aspectul financiar mai bun. La acestea se adauga, conditii si garantii pentru familie, nu doar pentru doctorul care se muta. Mai conteaza si cantitatea de munca pe care o depun medicii. De pilda, in Germania doctorii lucreaza 16-18 ore pe zi. Trebuie redus numarul de ore. E ridicol sa pretinzi ca un om sa lucreze ca o masina atatea ore si sa nu greseasca!

-Totusi, Germania a depasit cateva crize, cum ar fi aceea a medicilor someri�
-Da, la un moment dat am crezut ca avem un exces de medici in Germania. Se vorbea de un numar foarte mare de doctori. Dar am avut si un somaj destul de crescut. La sfarsitul anilor 90 am asistat la o crestere a somajului medicilor de la ordinul miilor la 10.000 de medici someri. Am si exportat medici in Anglia si Tarile Scandinave, am avut programe active in ceea ce priveste migrarea medicilor, dar au si venit 20000 medici straini sa lucreze la noi. 10000 doctori provin din tarile UE, 500 din Africa, 4000 din America de Sud, iar 4000 din Asia. In ultimii ani ne confruntam cu o lipsa de 4000 de medici, pe anumite specialitati si in anumite regiuni ale Germaniei. Problema migrarii interne este cea de la nord-est catre sud si vest, din rural catre urban, dar mai exista si problema migrarii catre alte profesii, de pilda catre companii de consultanta, unde se castiga mai multi bani si exista mai mult timp liber. Absolventii de medicina sunt din ce in ce mai putini. Suferim o pierdere de 2700 de absolventi pe an. Doar 41% din absolventi devin si medici, restul se reorienteaza.

-Cum se poate interveni pentru a stopa flagelul migratiei?
-Se pot lua reglementari privind timpul de lucru si situatia familiala a medicilor. Noi avem o strategie pentru medicii care se muta dintr-o zona a Germaniei in alta privind educarea, mobilitatea, timpul liber a doctorului si a familiei acestuia. Nu doar banii conteaza! Ne gandim si la o strategie privind praxisul. In trecut era doctorul si cabinetul, acum ne gandim la doctorul si grupul de praxis, adica asocierea mai multor specialisti intr-un cabinet. Policlinici in care sa coexiste medicul de familie, ginecologul, pediatrul. Se cheltuiesc mai multi bani, dar raman in acea comunitate. Investitia in sanatate e cea mai buna investitie!

-Care sunt noile trenduri in domeniul sanitar?
-Scaderea varstei de pensionare. Daca in trecut era 68-70 ani, acum se merge pe 62-65 ani. Sunt multi medici care cer sa fie pensionati la 60, 62 ani in Germania, chiar daca iau bani mai putini. O alta tendinta este aceea de a folosi din ce in ce mai putin personal medical calificat, acesta fiind inlocuit cu practicanti, necalificati in acest domeniu. SUA si Canada adopta aceasta politica a schimbarii sarcinilor. Dar nu e solutia care sa aduca imbunatatirea sistemului de sanatate.

-Ce specialitati sunt deficitare la nivel european?
-Actualmente, in top se situeaza ATI, criza persista de multa vreme in Franta, Olanda, Germania, in toata Europa. Apoi chirurgia vasculara, chirurgia plastica, medicina de urgenta. Medicina de familie nu este atractiva pentru ca implica multa birocratie, medicii trebuie sa stea sa completeze tot felul de acte, asa ca in rural e un deficit in aceasta specialitate.

-Exista o tara europeana al carui sistem sanitar poate fi un exemplu pentru celelalte?
-Nu. Avantaje si dezavantaje gasim peste tot. E adevarat ca unele tari au reusit sa faca mai multe progrese decat altele. Dar probleme in rural exista peste tot in Europa. Medici care muncesc foarte mult si nu-si vad limitele, ci vor sa lucreze tot mai mult ca sa castige, exista peste tot. Daca tarile bogate din Europa, SUA nu rezolva problemele ca sa-si poata pastra medicii, tarile sarace ale acestei lumi vor plati un pret pentru asta. Important este sa avem medici in toate tarile lumii, sa fie bine remunerati, sa fie redusa birocratia si sa fie create conditii bune de munca. Altfel, si medicul si pacientul vor face acelasi lucru: vor pleca din sistemul care-i nemultumeste.

Despre Romania
Potrivit unei analize a OMS Romania ocupa locul 31 din 33 tari cu o densitate de 1,9 medici la 1000 locuitori. Media europeana este de 3,3 medici la 1000 locuitori. In prezent, in Romania sunt 47.000 medici, din care 7500 rezidenti, iar procentul de migrare a medicilor nostri este de 4% in primele 9 luni ale anului 2008.


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: