DIN PATRU IN PATRU ANI

6 03 2009

Din patru in patru ani,  tavalugul politic trece implacabil peste tot ceea ce construieste o legislatura. Este oare destinul sisific al romanilor, ca inconstanta si schimbarile de macaz politic sa bulverseze drumul spre celebra “luminita de la capatul tunelului”? Tot mai departe de acest target, care ramane in folclorul poporului roman ca o speranta de mai bine, fara descrieri punctuale a ceea ce inseamna acest “mai bine”, tot mai departe de dezvoltarea unei adevarate constiinte despre responsabilitate si onestitate a oamenilor politici, din patru in patru ani,  alesi in urma unei majoritati din ce in ce mai putin majoritara, oamenii politici isi freaca mainile cu satisfactie, bucurosi ca au ajuns in capul mesei cu bucate….Meniul insa este mereu schimbat, in functie de dieta mesenilor; ceea ce ramane constant, fiind doar senzatia de foame si insatisfactie a cetatenilor romani,si  este speculat de fiecare data, ca o boala cronica, indusa de predecesori si “greaua mostenire”.

Anul acesta, care a inceput fatidic, cu presentimentul general ca nu va fi un an usor, este marcat de o criza economica mondiala, dar si de o criza morala, o lipsa de modele sau de eroi nationali, cel putin pentru romani. Bajbaind prin masuri legislative, intr-o ciudata alianta de ideologii contrare, care de care mai ciudata si mai antipopulara, santajati de propriile promisiuni electorale fara acoperire, oamenii politici au identificat macar categoriile profesionale ce pot deveni tinte preferate ale nemultumirii poporului. Si este vorba de un popor needucat, sau mai bin zis educat de televizor si de ziare, de zvonurile de la coltul strazii, indiferent fata de o adevarata scara a valorilor, dar frustrat de saracie, ambitii nerealizate, si de un viitor nesigur. “Taiatul in carnea vie” a unor modele pentru societate, invidiate pentru reusita profesionala desi poate admirate in secret, a devenit firul rosu ce conduce o politica actuala, cu iz social….Se arunca in groapa cu lei medici, profesori, functionari publici si tot ce poate produce o mica bucurie, specifica romanilor (si poate nu numai lor), bazata pe teoria celebra a “mortii caprei vecinului”. Astfel, incitind la ura si violenta, chiar si verbala, diriguitorii de tip “nou” abat atentia de la incapacitatea lor de a respecta niste promisiuni aberante, de la lipsa lor de cultura politica, de la lacunele pe care le au intr-un management adevarat si de calitate intr-o situatie de criza.

Tavalugul prinde in drumul lui tot ceea ce ar trebui sa fie de fapt solutia unei iesiri din criza. Omorind elitele, asmutindu-le unele catre altele, si pe cetateni impotriva tuturor, se pierde de fapt esenta unei societati normale, si curba “in ac de par” propusa de guvern, intoarce Romania de la integrarea in lumea civilizata, o intoarce spre niste ani pe care cei mai tineri romani nu o cunosc, iar cei in varsta o regreta numai prin siguranta “zilei de maine”. Dispare concurenta, adevaratul promotor al dezvoltarii unei societati, dispare “liberul arbitru” si instaureaza decizia unica, cu drept de “viata si de moarte” asupra unor profesiuni liberale, vazuta ca prea liberala in contextul in care puterea trebuie sa fie intr-o singura mana, care sa ascunda cu usurinta tot cea ce ii ameninta stabilitatea, tot ceea ce nu functioneaza de fapt prin lipsa de indemanare.

Astfel, medicii de familie devin o victima sigura a sistemului. Independenta lor, piatra de temelie si punctul de plecare in insanatosirea unui sistem sanitar bolnav “cronic”, devine o cauza de fapt a acestei boli. De aceea, educatia sanitara a populatiei, niciodata pusa “pe tapet” ca o problema grava si reala, lipsurile materiale, precum si exacerbarea mediatica a drepturilor pacientilor, toate acestea sunt trecute cu vederea, sau omise intentionat, in schimb medicul de familie este negustorul veros de “capete umane”, este “lenesul sistemului”, este vinovatul numarul 1 pentru starea de boala a populatiei.  Dupa un inceput timid, dar curajos, de incurajare a medicinei de familie, pentru a isi implini cu adevarat destinul de “mentinator de sanatate populara”, un inceput cu efecte pe timp lung si presupunind o investitie de durata, tavalugul amintit mai sus devine implacabil pentru aceasta categorie profesionala. Cu scuza opiniei publice, medicul de familie este de dorit sa fie readus la statutul de angajat al sistemului sanitar, pus sa plombeze gaurile negre ale acestuia, sa fie scribul predestinat si usor de manipulat si controlat, cel pedepsit in permanenta, ca un paratraznet al nemultumirilor populare.

“Multi dar prosti”….este adevarul rostit de un celebru si roman personaj istoric….si este si moto-ul de nadejde al decidentilor in acest sistem…Bazindu-se pe ceea ce se pare ca devine deja un concept despre medicii de familie, autoritatile apeleaza tot la metode verificate istoric : dezbinarea medicilor, incitindu-i unii impotriva altora – spitalisti impotriva medicilor de familie, medici de familie impotriva spitalistilor, medici de urgenta impotriva medicilor de familie, impotriva spitalistilor, medici de familie fara sporuri impotriva medicilor de familie cu sporuri…iar populatia impotriva tuturor medicilor.

Astfel montat scenariul, dupa o regie paguboasa, medicii de familie sunt primii care isi pierd caracterul de liber profesionisti – se modifica unilateral  unicul contract al acestora cu statul, se impun noi obligatii, prea putin discutate cu cei implicati, li se ia dreptul legal de a fi stapanii propriei afaceri in care au investit, se fac reduceri bugetare discriminatorii si mascate, cele mai mari din sistem…. Legat de “glie”, medicul de familie devine subordonatul sine qua non al ministerului sanatatii, al caselor de asigurari sociale de sanatate, al consiliilor judetene, al primarilor mai mult sau mai putin binevoitori, ai colegilor din spitale, UPU, sau ambulator, al populatiei insetata de “circ”….Meseria de medic de familie devine din ce in ce mai putin tentanta, pionul de sacrificiu al sistemului nefiind chiar ceea ce si-ar dori nici parintii si nici tinerii ce-si aleg un drum in viata….

Ce se va intampla in viitor cu asistenta primara ? Ce se va intampla in viitor cu generatiile pe care le-am dori sanatoase si apte de munca ? Prea putin conteaza….prea putin conteaza ca drumul normal pentru o tara normala, pe principiul concurentei corecte, pe principiul respectului pentru proprietate si a investitiei pe termen lung….conteaza doar impresia de moment, imaginea publica aducatoare de voturi, senzatia de “dreptate” facuta altor categorii, inconstiente ca “roata se intoarce”, si ca tavalugul ii pandeste pe toti….

Sa fie oare de vina destinul sisific al romanilor ? Sau sa fi de vina conceptul mioritic romanesc, de resemnare in fata distrugerii ? Sau poate o asemenea evolutie, cu doi pasi inainte si trei inapoi, este specifica de fapt unei natii care venereaza mitul zidirii la baza unui locas de credinta, onorind o domnie vremelnica,  a unei mame cu pruncul ei nenascut ?

 

SIMONA SOPOV

medic primar

medicina de familie

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: