SNMF : SCRISOARE DESCHISA MINISTRULUI SANATATII

6 03 2009

Excelenţei sale, Domnului Ministru, Ionuţ Bazac

 

 

 

Consiliul de conducere al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a luat la cunoştinţă cu surprindere de afirmaţiile Excelenţei Sale, Ministrul Sănătăţii, la postul public de televiziune, în seara zilei de 2 martie 2009. Considerăm ca Domnia sa a fost greşit informat, de aceea ne permitem să încercăm restabilirea adevărului. Domnia sa a afirmat în prezenţa noastră că doreşte comunicare, dar până acum a făcut  nenumărate afirmaţii neconforme realităţii, fără a se încerca măcar o minimă colaborare sau comunicare, deşi noi am făcut solicitări repetate în acest sens.

            Excelenţa Sa a afirmat că munca medicilor de familie nu se compară cu munca medicilor din spital, că medicii de familie muncesc mult mai puţin. Munca medicilor de familie este diferită de a chirurgului, de a cardiologului sau de a unui Ministru, dar nu mai puţin istovitoare şi cu imense responsabilităţi. Dacă dorim să nu distrugem un sistem medical şi aşa fragil şi veşnic subfinanţat, nu e cazul să omorâm medicina primară.

Suntem surprinşi de insistenţa cu care se încearcă administrarea sistemului prin jignirea permanentă a tuturor  medicilor. Suntem totuşi în anul 2009 şi speram că o firească recunoaştere a valorilor va aduce societatea pe un făgaş normal. Societate fără sănătate nu există, sănătate fără medici nu putem avea, iar administratorii sănătăţii  îşi pierd orice credibilitate minimalizând permanent  munca medicilor.

Nu înţelegem regretul domniei sale referitor la faptul că medicul de familie nu lucrează şi în weekend. Orice medic din lume lucrează 35 de ore săptămânal ca program de bază. Alte activităţi se pot face, dar plătite din fonduri distincte, cu respectarea legislaţiei. Îi reamintim Excelenţei sale că timpul european de muncă trebuie să se refere la toate segmentele sistemului sanitar, inclusiv la medicina primară!

Şi in privinţa acestor  servicii de permanenţă se întreţin confuzii. Medicul de familie acordă servicii asiguraţilor de pe lista sa şi activitatea cabinetului său este plătita din FNUASS. Centrele de permanenţă funcţionează ÎN REGIM DE GARDĂ şi acordă asistenţă medicală oricărui cetăţean, asigurat sau nu; aceste servicii medicale din gardă  se plătesc conform legii, din bani bugetari, nu din banii asiguraților. În plus medicii de familie nu au refuzat niciodată să facă permanenţă, dar au acceptat varianta opţională (tocmai datorită volumului imens de muncă deja existent) şi remunerată din fonduri bugetare si în aceleaşi condiţii de gardă ca şi restul specialităţilor medicale, în condiţiile curriculei medicului de familie, pentru a evita promovarea discriminării şi acuzaţiile de malpraxis!

            Ne-am fi aşteptat ca  Domnul Ministru, care în mod firesc ar trebui să ne reprezinte şi pe noi, să nu facă astfel de afirmaţii care, pe lângă faptul că sunt tendenţioase, neadevărate şi jignitoare, mai au şi  bine-cunoscutul efect de dezbinare între colegii aparţinând aceleiaşi profesiuni.

            Ne-am fi aşteptat, în egală măsură, ca Excelenţa sa să combată afirmaţiile de asemenea tendenţioase ale moderatorului, care a susţinut din nou, cu nonşalanţă, venituri ale medicilor de familie de sute de milioane de lei vechi, confuzie menţinută – după părerea noastră, cu bună ştiinţă – tot în scopul de a crea dezbinare între medicii de familie şi cei din alte specialități. Avem la dispoziție mii de facturi decontate de casele de asigurări care demonstrează clar că acele „venituri de vis” ( şi care oricum sunt ale cabinetului, nu ale medicului, şi implică toate cheltuielile necesare funcţionarii cabinetului) sunt o gogoaşă frumoasă şi goală pe dinăuntru… Dacă ar fi aşa, s-ar bătea medicii să ajungă medici de familie în satele şi oraşele  ţării, ori realitatea este exact inversă.

Nu mai putem accepta discursul de susţinere a sănătăţii în general şi a medicinii de familie în special, numai în perioadele electorale. Nu mai putem accepta să fim doar o prioritate pe hârtie, concretizată numai prin responsabilităţi şi niciodată prin recunoaştere.

            Dorim să reamintim tuturor că medicina primară este baza oricărui sistem medical civilizat, că furnizorii de servicii medicale sunt organizaţi conform legii ca unităţi sanitare, prevedere stipulată în Legea 95, şi că venitul cabinetului NU ESTE EGAL cu venitul net al medicului de familie, aşa cum venitul unui spital NU ESTE EGAL CU SALARIUL MANAGERULUI! Aceste afirmaţii sunt de neacceptat din partea unui Ministru care conduce sănătatea, şi care afirmă – în totală ignorare a realităţii, existenţa unor venituri imense la o listă medie de pacienţi (exemplul cu 13.000 de lei la o listă de 1500 de pacienţi fiind de-acum deja suprautilizat), cu toate că noi am pus la dispoziţia domniei sale, mass mediei şi publicului larg structura de venituri şi cheltuieli a unui astfel de cabinet, care ÎN CONDIŢIILE VALORILOR PUNCTELOR DIN ANUL 2008 (valori ce din păcate vor scădea în 2009), au însumat venituri de 7300 lei şi cheltuieli de 5100 lei, rezultând un venit impozabil de 2200 lei şi unul net de 1200 lei, în medie! Poate că Domnia sa ne va facilita în viitor realizarea acestor venituri, adică să se ajungă ca un cabinet obișnuit, cu 1500 de pacienți să câștige 13.000 lei, dar până atunci ar fi normal sa se respecte adevărul!!!

            Reamintim un lucru care se uită adesea: facturile prin care se decontează serviciile medicale acordate de furnizorii de servicii medicale de  medicina familiei nu sunt echivalente salariilor acordate în sistemul bugetar. Aceste sume reprezintă fondurile din care se întreţine cabinetul, adică: salarii, taxe şi impozite ale medicilor titulari si ale angajaţilor, plata asigurărilor (malpraxis, etc), utilităţilor, tipizate, căldura, lumina, apă, incinerare a deşeurilor,medicamente, dezinfectante,  telefon, multe alte cheltuieli de întreţinere ale cabinetelor precum şi alte costuri. Venitul medicului de familie este confundat sistematic si intenţionat cu venitul cabinetului, confuzie care ni se pare deseori promovată cu bună ştiinţă, tocmai pentru a întreţine ideea că medicii de familie sunt foarte bine plătiţi.

Dezbinarea diferitelor categorii de medici pentru a favoriza conflicte ascunse, frustrări sau culpabilizări sunt metode jenante şi vechi, pe care le credem inacceptabile pentru secolul XXI !

            Medicina de familie asigură serviciile medicale curente pentru toata populaţia. Este medicina omului obişnuit, nu a celor bogaţi. Este medicina omului care ştie că dacă plătește o asigurare socială de sănătate trebuie să aibă acces la serviciile medicale de bază. Medicina de familie asigură atât îngrijirea celor sănătoşi, cat si a celor bolnavi. Medicii de familie fac prevenție primară şi secundară, se ocupă de gravidă, de sugar, de copilul mic, de adolescent, de vârstnic, de muribund. Ne ocupăm aşadar de  prevenţie, de depistări precoce, de vaccinări, de monitorizare de boli cronice, de îngrijirea curentă a bolnavilor. Amintim doar că medicina de familie este o specialitate  cu un specific interdisciplinar aparte care îi dă o extremă complexitate şi un caracter extrem de vast. În acelaşi timp reamintim că relaţia medic-pacient, importantă în orice specialitate, are a conotaţie specială în cazul medicilor de familie, care îşi susțin, îşi cunosc şi îşi îngrijesc pacienţii pe parcursul a decenii.

Administrarea sistemului medical aparţine desigur birourilor Ministerului Sănătăţii sau caselor de asigurări. Îngrijirea curentă a pacienţilor, boala, suferinţa, necazurile, consultaţiile, prevenţia se fac sau se văd  în primul rând în cabinetele noastre, ale medicilor  de familie. Şi acest  adevăr nu are nimeni dreptul să-l ignore sau să îl minimalizeze prin dezinformare sau jigniri.  

 

Consiliul de conducere al Societăţii Naţionale de Medicina Familiei

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: