Comisarul European pentru Sănătate: În România se fac mai multe operaţii decât e necesar, pentru bani

23 03 2009

 Reprezentanţii Comisiei Europene se arată îngrijoraţi de practicile de corupţie din sistemul sanitar românesc, de la “plăţile informale” la excesul de operaţii care sunt mult mai bine plătite de casele de asigurări.

Comisarul european pentru Sănătate, Androulla Vassiliou, a declarat sâmbătă, într-un interviu pentru Cotidianul, că nemulţumirile legate de sistemul sanitar românesc au ajuns şi la urechile sale. “În toate ţările, credeţi-mă, cetăţenii se plâng, pentru că vor aibă ce este mai bun în sistemul sanitar. Dar am auzit multe reclamaţii despre sistemul din România. Şi aud acum că ministerul vrea să reconstruiască sistemul de sănătate, să descentralizeze, să dea mai multă autoritate autorităţilor locale, să reorganizeze spitalele etc. Este un lucru bun şi cred că trebuie să asistăm ministerul să reconstruiască sistemul pentru a oferi servicii mai bune populaţiei.”

Comisarul a pus, însă, punctul pe i, în privinţa Sănătăţii româneşti.

“Sunt două mari probleme în România. Una este corupţia, plăţile informale din spitale, de la doctori. Am auzit că sunt mai multe operaţii decât oriunde în Europa. De ce? Pentru că asigurările plătesc spitalele în funcţie de operaţii, aşa că încearcă să facă mai multe operaţii decât este necesar pentru a câştiga mai mulţi bani”. Androulla Vassiliou a apreciat că acesta nu este un mod de a trata un pacient şi că, până la operaţie, trebuie epuizate toate variantele de tratament. “Şi dacă un pacient se duce la doctor pentru a fi tratat, doctorul îi spune că este o listă de aşteptare, aşa că trebuie să-i dea nişte bani doctorului pentru a-i da prioritate. Acesta nu este un mod în care sistemul să fie organizat. Aceste plăţi informale ar trebui să se oprească. Şi toată lumea, cetăţenii, doctorii, Guvernul trebuie să contribuie ca să pună capăt acestor plăţi informale.”

În opinia comisarului, “cealaltă mare problemă este «brain-drain», adică doctorii şi asistentele care pleacă din România pentru o viaţă mai bună. Nu îi învinovăţeşti pe medici şi asistente că pleacă pentru că vor să aibă un viitor mai bun. Dar care este soluţia pentru această situaţie? Să aveţi o organizare mai bună a sistemului sanitar, condiţii mai bune de muncă, pentru a-i ţine acasă”. Vestea bună este că “Uniunea Europenă are fonduri destinate sănătăţii ca să ofere condiţii mai bune de muncă, pentru a pregăti mai mulţi doctori şi asistente. Trebuie să încercăm să vedem cum putem să-i ajutăm cel mai bine pentru a-şi păstra personalul medical aici în România. Dar Guvernul trebuie să fie încurajat să le folosească, pentru că foarte des guvernele dau prioritate altor domenii şi neglijează Sănătatea”.

Androulla Vassiliou recunoaşte că sunt multe inegalităţi în privinţa serviciilor medicale oferite de noile state membre ale UE şi cele vechi. “Fondurile structurale de care am pomenit sunt numai pentru noile state membre, pentru a le ajuta să-şi ridice standardele şi să acopere acest decalaj. Nu doar România, ci toate noile ţări membre suferă din această cauză. Va dura câţiva ani pentru a face asta. Şi sunt inegalităţi nu doar între state, ci şi între regiuni din aceeaşi ţară”, a subliniat comisarul european pentru Sănătate.

Vassiliou a mai informat despre stadiul directivei europene pentru acordarea asistenţei medicale transfrontaliere, aceasta fiind în curs de aprobare în Parlamentul European şi de Consiliul Ministerelor Sănătăţii. “Sper să fie adoptată până la sfârşitul anului 2010”, a mai spus Androulla Vassiliou. Directiva prevede acordarea asistenţei medicale de urgenţă în ţările UE, în baza cardului european de sănătate. “Dacă un român are nevoie urgent de o operaţie şi sistemul nu i-o poate oferi, deoarece sunt mulţi pacienţi pe lista de aşteptare, cu aprobare de la Guvern va pleca în străinătate, va face operaţia, iar banii vor plătiţi direct la spital. Dar Curtea Europeană de Justiţie a spus că aceste situaţii sunt foarte limitate. Este dreptul oricărui cetăţean din Europa să caute asistenţă medicală în orice stat din UE. Numai că în această situaţie i se va deconta doar cât ar fi costat tratamentul în ţara de origine. De exemplu, o operaţie de înlocuire a şoldului, aici în România ar costa 500 sau 1.000 de euro. În Franţa costă 12.000 de euro. I se va deconta doar costul din ţara de origine. În acest fel se încearcă protejarea sistemului sanitar, pentru că dacă toţi decid să plece în străinătate pentru a se opera, sistemul ar intra în colaps”, a explicat comisarul european pentru Sănătăte.

Liana Subtirelu

 

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: