Mit: „Medicul de familie taxeaza abuziv adeverintele, de ce mai platesc asigurari de sanatate ?”

30 03 2009

FALS !

Taxa perceputa pentru adeverintele medicale nu este abuziva.

Conform normelor de aplicare ale contractului, Cap I, Pachet de servicii medicale de baza, litera D, doar urmatoarele acte medicale sunt gratuite in baza asigurarilor sociale de sanatate:

D. Activităţi de suport: Eliberare de acte medicale: certificat de concediu medical, certificat de deces, cu excepţia situaţiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, certificat medical pentru îngrijirea copilului bolnav, conform prevederilor legale; adeverinţe medicale pentru copii necesare înscrierii în colectivităţi; scutiri medicale pentru copii în caz de îmbolnăviri; adeverinţe medicale solicitate de personalul sanitar pentru exercitarea profesiei precum şi de celălalt personal angajat în sistemul sanitar şi al asigurărilor sociale de sănătate.

Conform L95, Sectiunea 6, Art 237, lit g) si j): Servicii medicale care nu sunt suportate din Fondul national unic de asigurări sociale de sănătate – contravaloarea acestora fiind suportata de asigurat, de unitatile care le solicita, de la bugetul de stat sau din alte surse, dupa caz, sunt:

(…) g) eliberarea actelor medicale solicitate de autoritatile care prin activitatea lor au dreptul sa cunoasca starea de sănătate a asiguratilor; (…)

j) asistenta medicala la cerere;

Prin urmare, adeverintele medicale solicitate de diverse institutii, certificate prenuptiale si orice alt act care nu este cuprins in Cap I, lit D din Normele de aplicare ale contractului sunt taxabile, in mod legal. Pentru aceste servicii medicul de familie elibereaza chitanta. In cazul in care nu primiti chitanta puteti reclama acest lucru.

Sursa  Blog  Medic de familie

Presa


Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: