Pacientii romani sunt printre cei mai putin informati din Europa (locul 30) !

1 04 2009

acientii romani sunt printre cei mai putin informati din Europa, situandu-se abia pe locul 30 intr-un clasament inclus in raportul „Puterea pacientilor europeni – optiuni si implicatii”, publicat la Bruxelles.
In acest clasament Danemarca se situeaza pe primul loc, urmata de Germania si Finlanda. Romania se claseaza departe de tari precum Ungaria (locul 7), Slovenia (locul 9), Slovacia (10), Cehia (19) sau Polonia (25).

Motivele pentru care Romania se situeaza atat de jos in clasament tin atat de lipsa de motivatie financiara care sa suporte alegerile informate, cat si de lipsa de informare si implicare a pacientilor in luarea deciziilor.

Ce trebuie imbunatatit in Romania? In primul rand, informarea. „Alfabetizarea” pacientilor cu privire la drepturile lor este esentiala; alte parghii necesare pentru ca pacientii sa devina propriu-zis activi in sistemul de sanatate constituie urmatorii pasi. Raportul arata ca pacientii romani au nevoie de o informatie usor de inteles despre sistemul de sanatate. Un sistem de informare online sau prin telefon, 24 de ore din 24, precum si cataloage cu medici sunt componente esentiale. La fel de important ar fi un catalog cu clasamente in functie de calitate, pentru a putea facilita alegerea medicilor si a spitalelor.

Aceste masuri ar ajuta la procesul de transformare a pacientilor in parteneri activi in sistemul de sanatate – lucru esential pentru a se ajunge la bune rezultate, considera autorii raportului. Clasamentul grupeaza 18 indicatori in 4 categorii: drepturile pacientilor, informare, evaluarea tehnologiilor din domeniul sanatatii si motivatii financiare. Fiecarei subcategorii i se acorda un coeficient de importanta, ajungandu-se in final la un scor dintr-un maxim posibil de 1.000 de puncte. Cele mai bune rezultate pe categorii au fost obtinute de Elvetia (drepturile pacientilor), Danemarca (informare), Danemarca si Marea Britanie (evaluarea tehnologiilor din domeniul sanatatii) si Belgia, Germania si Elvetia (motivatii financiare).

Sursa

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: