Reteta din policlinici private poate fi transcrisa de medicul de familie ?

1 04 2009

Mit: „De ce nu transcrie medicul de familie ,o reteta care am primit-o de la medicul specialist dintr-o policlinica privata (care nu are contract cu casa) ?

Raspuns: NU !

Din mai multe motive :
1.Medicul de familie este obligat sa refuze transcrierea medicamentelor de la medici specialisti din policlinici ,spitale care nu au contract cu casa de asigurari.
2.Medicul de familie care ,totusi prescrie retete simple ,la insistenta pacientului , este penalizat cu un procent din venitul lunar al cabinetului.Daca se constata de trei ori aceiasi abatere (transcrierea unei retete simple de la o unitate medicala privata-policlinica sau spital privat) contractul medicului de familie cu casa de asigurari ,se reziliaza .
3.Contractul medicului de familie impune folosirea formularului unic cu regim special CNAS , aprobate prin hotare de Guvern.
4.Medicul de familie e obligat prin contractul cu casa de asigurari sa refuze transcrierea retetelor medicale prestate de alti medici !Aceasta obligatie deriva din transferul de responsabilitate care este sanctionat si de Colegiul Medicilor .

Baza legala

ANEXA 3 Norme contract cadru

10. să furnizeze tratamentul adecvat şi să prescrie medicamentele sub forma denumirii comune internaţionale (DCI), ……., pe bază de prescripţie medicală, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului………., numai ca o consecinţă a actului medical propriu;
-să utilizeze pentru prescrierea medicamentelor şi a unor materiale sanitare numai formularul de prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, care este formular cu regim special, unic pe ţară;
-să refuze , transcrierea de prescripţii medicale
pentru medicamente cu sau fără contribuţia personală a asiguraţilor şi după caz, pentru unele materiale sanitare, care sunt consecinţe a unor acte medicale prestate de alţi medici.


http://www.cnas.ro/?id=361

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: