Transcrierea analizelor si medicul de familie

2 04 2009

Mit : De ce mai platesc asigurarile de sanatate ,daca medicul de familie nu imi transcrie analizele primite de la medicul specialist , spital , policlinici private ?

Fals !

Medicul de familie e obligat sa refuze transcrierea analizelor , recomandate de alti medici ,prin contractul pe care il are cu casa de asigurari . Transferul de responsabilitate e interzis si de Codul Deontologic al Colegiului Medicilor . In contractul-cadru dintre CNAS si medicii de familie, spitale, policlinici de stat, care sant in contract cu casa de asigurari dar si in codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania este specificat ca medicul care consulta este responsabil pentru actul medical efectuat (act medical care incepe cu consultarea pacientului, continua cu stabilirea unui diagnostic si recomandarea analizelor ,finalizand actul medical. Medicii din policlinicile si spitalele “de stat” sunt obligati deci, in baza contractului cu CNAS si a codului deontologic, sa va prescrie inclusiv analizele pe un formular cu regim special , care finalizeaza actul lor medical.

Daca, totusi, medicul dvs. de familie a transcris retetele altor medici, a facut acest lucru din respect pentru dvs., din dorinta de a avea grija de sanatatea dvs. si de a nu va purta pe drumuri. In acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor  penalizari(AMENZI) din partea CNAS care ,daca se repeta. pot merge pana la anularea contractului cu CNAS.

Baza legala . ANEXA 3 Norme contract cadru .Obligatiile medicului de familie.

9. să prescrie investigaţii paraclinice numai ca o consecinţă a actului medical propriu; să recomande numai investigaţiile medicale paraclinice care sunt în concordanţă cu diagnosticul; să utilizeze pentru recomandarea investigaţiilor medicale paraclinice numai biletele de trimitere pentru investigaţiile paraclinice din sistemul asigurărilor sociale de sănătate, care sunt formulare cu regim special, unice pe ţară; să refuze transcrierea de investigaţii paraclinice care sunt urmare a unor acte medicale prestate de alţi medici.

http://www.cnas.ro/?id=361

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: