Transcrierea retetelor (specialisti sau spital) si medicul de familie

2 04 2009

Sursa

Mit: „Du-te la medicul de familie sa-ti scrie medicamentele astea pe retata compensata/gratuita.”

FALS !

Medicul de familie nu va poate transcrie retete primite de la medicii din policlinici si spitale “de stat” (care sunt aflate in contract cu CNAS) sau private, riscand penalizari din partea CNAS care pot merge pana la anularea contractului cu CNAS. In contractul-cadru dintre CNAS si medicii de familie, spitale, policlinici de stat dar si in codul deontologic al Colegiului Medicilor din Romania este specificat ca medicul este responsabil pentru actul medical efectuat (act medical care incepe cu consultarea pacientului, continua cu stabilirea unui diagnostic si tratament si se finalizeaza prin prescrierea unei retete medicale) si trebuie sa finalizeze actul medical. Medicii din policlinicile si spitalele “de stat” sunt obligati deci, in baza contractului cu CNAS si a codului deontologic, sa va prescrie inclusiv reteta compensata sau gratuita, care finalizeaza actul medical.

In cazul in care tratamentul dvs. este cu o durata mai lunga de o luna, medicul din policlinica sau spitalul “de stat” va va prescrie reteta compensata sau gratuita pentru prima luna, la care va anexa o scrisoare medicala – formular unic (impus de Ordinul CNAS 315/2006 – Anexa 7) care sa contina numarul contractului cu CNAS, in baza careia medicul dvs. de familie are dreptul sa prescrie reteta compensata sau gratuita pentru urmatoarele luni de tratament. In acest caz nu este vorba despre o transcriere a unei retete date de un alt specialist, ci de o continuare a tratamentului stabilit de catre medicul de o anumita specialitate, alta decat medicina de familie, si comunicat catre medicul de familie prin intermediul scrisorii medicale – formular unic.

Daca, totusi, medicul dvs. de familie a transcris retetele altor medici, a facut acest lucru din respect pentru dvs., din dorinta de a avea grija de sanatatea dvs. si de a nu va purta pe drumuri. In acest mod, medicul dvs. de familie s-a expus unor posibile penalizari din partea CNAS care pot merge pana la anularea contractului cu CNAS.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: