Concediu medical antedatat

24 04 2009

MIT : Sant salariat si am solicitat medicului de familie sa-mi elibereze concediul medical incepand cu ziua urmatoare(intrucat azi am fost la servici).Medicul de familie a refuzat,eliberand concediul medical odata cu data prezentarii.E abuz de functie !

Fals !

Baza legislativa oferita de dr.Lulu Cojocaru

7.2.1. Regula

Constatarea incapacităţii temporare de muncă fiind rezultatul examinării medicale, data de început a concediului medical coincide cu data consultului medical, a acordării concediului şi a întocmirii şi eliberării certificatului de concediu medical.
Ca regulă, art. 17 alin. (1) din Norme prevede că certificatele de concediu medical se completează şi se eliberează la data la care se acordă consultaţia medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

7.2.2. Excepţia valabilităţii ulterioare datei acordării

Regula enunţată mai sus este întărită de excepţia permisă de alin. (2) al aceluiaşi articol 17, care prevede că data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioară datei acordării numai în cazul certificatelor de concediu medical „în continuare”.
Această excepţie se referă la situaţia în care perioada concediului medical stabilită ca necesară la data acordării depăşeşte ultima zi a lunii curente, situaţie în care medicul acordă, la aceeaşi dată şi concomitent, un concediu “iniţial” până la sfârşitul lunii şi un altul “în continuare”, a cărui valabilitate începe cu prima zi a lunii următoare, deci ulterior datei acordării; de asemenea, în situaţia prelungirii unui concediu medical decisă în urma unei examinări de control la o dată la care concediul iniţial încă nu s-a încheiat.
Este deci exclusă implicit o altă excepţie de ulterioritate.
În practică, se întâmplă însă uneori ca medicul să acorde la data consultaţiei un concediu medical iniţial care începe cu data următoare, deci cu valabilitate ulterioară datei acordării, considerând, din diverse raţiuni, că pentru data curentă salariatul şi-a încheiat activitatea sau nu mai are obligaţii de muncă în acea zi. Aceasta este o procedură greşită din mai multe motive:
a) – nu este permisă de lege – aşa cum am relevat mai sus;
b) – impietează aprecierea corectă a perioadei reale a incapacităţii de muncă;c) – poate crea prejudicii însuşi pacientului, deoarece în anumite profesii şi situaţii specifice de forţă majoră, în concordanţă cu art. 117 alin. (2) din Codul Muncii, angajatorul poate solicita salariatul şi peste programul de muncă, situaţie în care acesta nu şi-ar putea justifica absenţa;

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: