Sănătate pe bani: de la 1 septembrie se introduce coplata în sistemul sanitar

29 04 2009

de Mădălina CHIŢU | (Gandul)

Din banii de la pacienţi se vor finanţa serviciile medicale, de personal şi cheltuielile spitalelor

Ministrul doreşte ca sistemul să elimine şpaga la doctor – evaluată de Banca Mondială la 360 de milioane de euro, în 2003

Coplata este o soluţie pentru a scăpa de plăţile informale

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a anunţat ieri că sistemul de coplată în sistemul sanitar va intra în vigoare la toamnă, detaliile urmând să le aflăm în această vară. El a dezvăluit doar că pachetul va fi o combinaţie între modelul francez şi cel slovac. „Vom face pachetul de servicii aşa cum ne-am asumat, la 1 iulie 2009, dată la care vom defini exact ceea ce înseamnă coplata. Pachetul îl vom implementa la 1 septembrie, pentru ca să avem timp pe durata verii să facem campanie corectă de informare”, a declarat Bazac, în cadrul unei mese rotunde organizate de un cotidian de afaceri. Ministrul a adăugat că, înainte să fie definit acest pachet de servicii, trebuie cuantificate costurile, motiv pentru care specialiştii au început să lucreze la ghiduri şi protocoale terapeutice pentru primele zece patologii pentru care sunt cheltuiţi cei mai mulţi bani. Aceste ghiduri şi protocoale vor fi baza pentru pachetul de servicii.

„Tichete de spital“ pentru săraci

Ministrul Bazac a explicat că, odată cu introducerea pachetului de servicii, va fi introdusă şi coplata. Din banii încasaţi din coplată ar putea fi finanţate serviciile medicale şi de personal, după model francez, cât şi cheltuielile spitalelor. „Opinia publică trebuie să înţeleagă că anumite categorii defavorizate nu vor plăti coplata, ele vor primi vaucere (cupoane – n.r.). Vaucerele pot fi baza unui viitor sistem privat de asigurări de sănătate. Avem 4,7 milioane de contribuabili şi consumă aproape 20 milioane de oameni, în condiţiile în care contribuţia la asigurările de sănătate a scăzut de trei ori şi jumătate în ultimii ani, iar veniturile oamenilor au crescut”, a spus Ion Bazac.

Ministrul a explicat că există un puternic sentiment de nemulţumire faţă de serviciile medicale şi un puternic sentiment de frustrare faţă de plăţile informale pe care pacienţii le fac constant în sistemul de sănătate. „Un studiu al Băncii Mondiale din 2003 evalua la 360 de milioane de euro plăţile informale din sistemul sanitar românesc, ceea ce este foarte mult. Coplata este o soluţie pentru a scăpa de plăţile informale”, a adăugat Bazac. El a mai spus că modul în care se va realiza această coplată va trebui extrem de bine definit: „Coplata nu trebuie să se transforme într-o dublă presiune. Adică să rămânem la nivelul plăţilor informale şi să introducem şi coplata. Aceasta este, practic, esenţa modificării legislative”, a mai declarat demnitarul.

Spitale în parteneriat public-privat, anunţate în premieră

O altă intenţie a ministrului Bazac este ca până în 2010 să construiască opt spitale regionale în sistemul de parteneriat public – privat. „Anunţ, în premieră, că la MS se lucrează la legea privind parteneriatul public – privat. Trebuie să creăm posibilitatea de a avea un spital public, gestionat privat. Un astfel de model există şi merge bine în UE. Spitalele regionale vor fi de dimensiuni europene şi nu coloşi, pentru că sunt greu de întreţinut. Este un prim pas în ceea ce ar trebui să reprezinte parteneriatul public – privat”, a adăugat Bazac. Acesta s-a declarat convins că se vor găsi investitori pentru cele opt spitale regionale.

madalina.chitu@gandul.info

L

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: