Medicii se confrunta cu lipsa grijei pacientilor fata de propria sanatate

17 06 2009

Sursa: Paginamedicala.ro

Presedintele Asociatiei Medicale Romane, acad. prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste, a evidentiat importanta preventiei cancerului, intrucat tratarea, ameliorarea si salvarea sunt mai greu de realizat, mai ales cand cazurile sunt grave, potrivit Agerpres.

O alta problema a sistemului este si numarul insuficient de specialisti – 250 de medici – de aceea ar trebui sa se mareasca numarul locurilor la rezidentiat, cu atat mai mult cu cat tot mai multi medici pleaca din tara, a spus prof. dr. Targoviste. Specialistul a explicat ca acest lucru este valabil si pentru medicii anatomopatologi, care joaca un rol important in diagnosticarea bolii.

Sunt state in care daca populatia nu se prezinta la control din sase in sase luni, pierde asigurarea de sanatate”, a mentionat conf. dr. Daniel Popescu, directorul coordonator al Directiei de Sanatate Publica. El a mai adaugat ca medicii se lupta cu o mentalitate greu de schimbat – lipsa preventiei, a grijei fata de propria sanatate, a prezentarii la medic pentru consultul obisnuit.

Dr. Targoviste a subliniat importanta relatiei dintre greutatea corpului si incidenta cancerului si rolul jucat de alimentatie. Zilnic, omul introduce in organism mii de substante chimice, cele mai multe cu rol protector, dar si altele, care fac rau, a spus prof. dr. Ionescu Targoviste, atragand atentia asupra rolului benefic pe care il are alimentatia mediteraneeana, bogata in fructe, legume, peste.

„Un rol important il joaca si procesarea alimentelor care astazi, din pacate, nu este totdeauna foarte sanatoasa. Industria foloseote aditivi alimentari, coloranti, conservanti, indulcitori, arome, stabilizatori, substante modificate genetic”, a explicat prof. dr. Ionescu Targoviste.

El a amintit ca si inainte se utilizau substante chimice in alimentatie, dar in concentratii mult mai mici. In plus, cumparatorii nu prea stiu ce contin pachetele cu alimente. Prelucrarea termica prelungita a alimentelor nu este nici ea indicata, intrucât duce la producerea unor compusi chimici care provoaca modificari celulare. Lipidele se asociaza mai frecvent cu unele forme de cancer digestive sau extradigestive, a spus specialistul.

In Romania, in 2008 erau inregistrate 355.000 de persoane care sufera de cancer, anual adaugandu-se alte 2.000 de cazuri noi.

Conferinta Nationala de Oncologie, care se desfasoara marti si miercuri, abordeaza teme precum screeningul in cancerul de san si de col uterin, terapii noi, metode de finantare, solutii pentru un act medical de calitate, preventia, diagnosticul precoce si tratamentul tintit in oncologie si extinderea accesului la ingrijiri paleative.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: