Tichetele de sanatate – in spijinul pacientilor

7 07 2009

Noile reglementari modifica pachetul bazal de servicii medicale din sistemul de asigurari, tinand seama de aspecte semnalate de pacienti, a declarat dr. Adina Geana, director general al Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (CASMB), citeaza AGERPRES.

Printre nemultumirile pacientilor se numara lipsa medicilor de la cabinete atunci cand sunt solicitati, dar si faptul ca medicii nu-si fac vizitele la domiciliu, atunci cand sunt chemati.

„Medicul de familie nu va mai fi platit per capita decat in proportie de 50%, fata de 90% in prezent, urmand sa fie platit pe consultatii efective. Asta inseamna ca medicii vor sta sapte ore la cabinet si consultatiile le vor fi platite pe baza tichetului de sanatate. Medicul de familie va face vizite la domiciliu contra cost. Suma pe care pacientul va
trebui sa o plateasca pentru vizita la domiciliu va fi de 15 lei, iar contravaloarea pana la 80-100 de lei (costul real al vizitei), urmand sa fie platita de casa de asigurari de sanatate. Acelasi lucru este valabil si pentru medicii specialisti”, a spus dr. Adina Geana.

Ea a reliefat ca pana acum, medicii specialisti aveau o norma de 28 de consultatii. In prezent, nu mai exista o limita, medicul specialist acordand toate consultatiile pe care le are si putand face vizite la domiciliul pacientului. O vizita la domiciliu il va costa pe pacient 20 de lei, restul pana la 100-120 de lei fiind suportat de casa de asigurari.

Nu se platesc urgentele

Pe langa faptul ca nu se platesc urgentele, plata tichetelor se va face din fondurile publice ale institutiilor abilitate prin lege pentru categoriile protejate, a mai adaugat presedinta CASMB.

„Avem 4,1 milioane de contribuabili, 4,7 milioane de pensionari si o populatie de 21 milioane de locuitori. CASMB a colectat in luna mai 508.514.000 lei, ceea ce reprezinta colectarea aferenta lunii aprilie”, a spus dr. Adina Geana.

Vor fi scutite de la plata tichetelor de sanatate persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei pe luna, copiii cu varsta pana in 18 ani, somerii, persoanele care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politic, veterani, persoane cu handicap), personalul sanitar, gravidele, doar pentru servicii aferente graviditatii, si persoanele aflate in Programele Nationale de Sanatate.

Contributia personala a cetatenilor prin tichetele pentru sanatate nu va depasi 600 lei pe an. Potrivit estimarilor, contributia personala prin tichete va fi de aproximativ 350 lei pe an pentru un pacient mediu (calculul estimativ include 2 episoade de spitalizare continua, 2 de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, 1 vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, 1 investigatie radiologica, 1 investigatie de inalta performanta), a anuntat ministrul Sanatatii, dr. Ion Bazac pe 1 iulie cand a fost lansat pachetul de servicii.
Sursa: PaginaMedicala.ro

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: