Aspectul negativ al internetului in relatia medic – pacient

1 09 2009

Sursa: Paginamedicala.ro

Accesul din ce in ce mai larg al pacientilor la informatie medicala prin intermediul internetului pe langa o valoare educationala importanta poate deveni o reala problema, conforma portalului spaniol Platforma SINC. Un studiu al cercetatorilor spanioli a analizat avantajele si dezavantajele informatiilor medicale disponibile on-line.

Fenomenul e-patient – care cunoaste o dezvoltare exponentiala – pare foarte util pacientilor in urma analizelor statistice, insa aceasta abordare nu s-a facut niciodata din perspectiva medicilor. Studiul spaniolilor a inclus 660 de medici dintre care jumatate medici de familie si jumatate de alte specialitati. Circa 96% dintre medicii investigati au sesizat interesul pacientilor in timpul consultatiilor in legatura cu informatiile pe care le-au cititi pe internet. Si mai mult, 30 de procente dintre specialisti recomanda pacientilor site-uri web cu materiale educationale cu caracter informativ general (nu litera de lege) referitor la afectiunile lor, mai ales cele cronice.

In legatura cu relatia lor cu pacientii, 31% dintre medici sustin ca internetul complica aceasta relatie si de foarte multe ori le submineaza credibilitatea mai ales cand opinia lor vine in contradictie cu informatiile citite pe internet sau insusite eronat de catre pacient.

Avantajul internet pentru cei care merg la medic este acela ca le da posibilitatea pacientilor sa afle mai multe date generale despre afectiunea de care sufera. Insa numai 20% dintre doctori considera ca acest fapt reprezinta o utilitate reala prin prisma sporiri independentei de pacientilor fata de medic (intr-un sens benefic). Prin urmare, majoritatea medicilor sunt de parere ca internetul nu este de folos independentei pacientilor, uneori bulversand informatiile pe care acestia le au de la medic si ducand la nerespectarea tratamentului indicat de specialist.

Platforma internet e-health cuprinde o plaja foarte intinsa de informatie din domeniul sanatatii de la cercetare, tratamente, gestionarea pacientilor, EMC, teste psihologice, materiale educationale pentru pacienti, inregistrari audio-video cu caracter medical, etc. Prin prisma acestei versatilitati a e-health, problema pe care o ridica studiul actual, a subminarii credibilitatii medicului curant, trebuie luata foarte serios in considerare de dezvoltatorii platofrmei e-health. Altfel, exista riscul ca „efectele secundare” sa fie mai nocive ca „beneficiul terapeutic”, investindu-se inutil resurse materiale si umane.

Anunțuri

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: