Meseriile nedorite: functionar public, medic si asistent social

21 02 2008

Cotidianul 21 Februarie 2008

Cele mai multe slujbe neocupate au fost in administratie publica, sanatate si asistenta sociala, potrivit INS.

Zona cu cele mai multe locuri de munca neocupate a fost regiunea Bucuresti-Ilfov, in trimestrul patru din 2007, in timp ce vestul tarii s-a situat la polul opus, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Rata locurilor de munca vacante din trimestrul patru al anului trecut a fost de 1,82%, in scadere cu 0,35 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, dar in crestere cu 0,22 puncte procentuale fata de aceeasi perioada a anului 2006, potrivit INS. Cele mai multe slujbe scoase la concurs, dar pentru care nu au existat candidati interesati se regasesc in domenii specifice sectorului bugetar, mai exact administratie publica locala, sanatate si asistenta sociala.

Analiza realizata de Institutul de Statistica arata ca cea mai mare oferta de locuri de munca s-a inregistrat in activitatile din administratia publica, respectiv 6,13%, si in cele din sanatate si asistenta sociala – 5,63%. La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante, se afla activitatile din industria extractiva (0,31%), dar si cele specifice domeniilor energie electrica, termica, gaze si apa (0,43%), potrivit datelor INS. Specialistii in resurse umane sustin ca topul domeniilor neocupate este condus de sectorul bugetar pentru ca tinerii nu mai sint atrasi de o cariera in sistemul public, ca urmare a salariilor si a posibilitatilor de avansare nu foarte atractive. In ceea ce priveste sistemul de sanatate, aici Romania se confrunta cu exodul personalului medical in UE, unde pot cistiga salarii de citeva ori mai mari.

Ocupatiile pentru care angajatorii au avut cea mai mare oferta de locuri de munca au fost cele de specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice (2,95%), respectiv de tehnicieni, maistri si asimilati (1,88%), potrivit studiului INS. Cercetarea mai arata ca oferta cea mai scazuta a fost pentru legislatori, inalti functionari si conducatori (1,19%), dar si pentru agricultori si lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit (1,40%). La nivel teritorial, INS situeaza regiunea Bucuresti-Ilfov in topul zonelor cu cea mai mare rata a locurilor de munca vacante (2,16%), urmata de regiunea Sud-Muntenia (2,03%). La polul opus, cu cele mai scazute valori ale acestui indicator s-au clasat regiunile Nord-Vest si Sud-Vest, cu cele mai putine joburi scoase la concurs.


Acțiuni

Information

Lasă un comentariu